Mahanaim

Tässä artikkelissa perehdymme Jumalan sotajoukkojen ihmeelliseen todellisuuteen kirjoitusten pohjalta.

Kun Jaakob palasi Labanin luota ja oli lähestymässä kotiseutujaan, raamattu kertoo:

Jaakob jatkoi matkaansa, ja häntä vastaan tuli Jumalan enkeleitä. Heidät nähdessään Jaakob sanoi: ”Tässä on Jumalan etuvartio.” Niin paikka sai nimekseen Mahanaim. 1.Moos.32:2-3.

’Mahanaim’ on heprean sanan ’mahanee’ monikko, joka tarkoittaa ”leiri, etuvartio, sotajoukko”. Jaakob siis näki Jumalan enkeleitä ja sai siitä innoituksen nimetä paikan Mahanaimiksi. Mutta Jaakob koki sisimmässään jotakin enemmän: hän koki, että hänkin kuuluu Jumalan sotajoukkoihin. Jumalan sotajoukkojen todellisuus, jonka hän kohtasi, ei ollut vain ulkonaista – se valtasi hänen sydämensä. Hän näki itsensä ja oman perhekuntansa – jonka oli jakanut kahteen ryhmään – Jumalan sotajoukkona. Jokin ihmeellinen sisäinen oivallus oli hänet vallannut, Jumala oli avannut hänen silmänsä näkemään hengellisen todellisuuden uskon kautta. Kun hän katseli perhekuntansa vaellusta, jonka keskellä pieni poikanen Joosefkin taaperteli, hän sanoo:

Pelkkä sauva kädessäni minä aikoinani tulin yli Jordanin, ja nyt on minulle karttunut väkeä ja karjaa kahden suuren joukon verran. 1.Moos.32:11.

Suomalainen käännös ei välitä alkukielen merkityksiä, sillä Jaakob käyttää tässäkin sanaa ’mahanaim’. Jaakob sai tälle sisäiselle oivallukselle, ilmestystiedolle, joka hänelle tuli Jumalan Hengen kautta, vielä voimallisen vahvistuksen, kun tämä sama ilmestyksen Jumala puhui hänelle seuraavana yönä. Nimittäin ”muuan mies paini hänen kanssaan aamunsarastukseen saakka”.

Mies kysyi häneltä: ”Mikä sinun nimesi on?” Hän vastasi: ”Jaakob”. Silloin mies sanoi: ”Sinua ei pidä enää sanoa Jaakobiksi, vaan Israeliksi, sillä sinä olet kamppaillut Jumalan ja ihmisten kanssa ja voittanut”. 1.Moos.32:28-29.

Nimi Israel merkitsee ’Jumala kamppailee’, ’Jumala taistelee’ tai ’Jumala hallitsee’. Jaakobista tuli Israel, kun Jumalan etuvartio, Jumalan sotajoukot, tulivat hänessä uskon kautta sisäiseksi todellisuudeksi. Näin Jaakob tiesi, että Jumala taisteli nyt hänessä, hänen kauttaan, antaen lujan, varman, lopullisen ja täydellisen voiton ja lunastaen jokaisen lupauksen, jonka oli antanut. Jaakob käveli ontuen, mutta hänen sisäinen maailmansa soi voittosävelmää. Hän oli sinä hetkenä onnensa kukkuloilla, täynnä Pyhää Henkeä, vakka silloin ei vielä puhuttukaan Pyhästä Hengestä.

Kuningas Daavid sai kokea jotain samaa, samalla paikalla, Mahanaimissa. Luemme toisesta Samuelin kirjasta, kuinka Daavid pakeni poikaansa Absalomia, kun tämä oli tehnyt kapinan:

Daavid lähti koko väkensä kanssa liikkeelle, ja he menivät Jordanin yli. Aamunkoitteessa olivat kaikki viimeistä myöten ylittäneet Jordanin. 2.Sam.17:22.

Varmaan tuntui Daavidista pahalta, kun Jordanin ylikin piti mennä ja jatkuvasti vaan perääntyä, lyötynä, heikkona, sydän täynnä murhetta, itkien. Daavid perääntyi perääntymistään ja varmaan mietti ja kyseli Herralta, mihin asti oikein piti perääntyä, kuinka pohjaan asti nöyrtyä? Pitikö Israelin rajojen ulkopuolelle mennä, maanpakoon asti?

Daavid oli jo saapunut Mahanaimiin, kun Absalom ja israelilaiset ylittivät Jordanin. 2.Sam.17:24.

Mahanaimissa tapahtui käänne. Olemme tutustuneet heprean sanoihin, tutustukaamme vielä yhteen sanaan: Lo-Dabar tarkoittaa ’tyhjä, ei mitään’. Kirjaimellisesti siis ”tyhjästä” ilmestyivät seuraavat henkilöt näyttämölle:

Kun Daavid saapui Mahanaimiin, hänen luokseen tulivat Nahasin poika Sobi ammonilaisten Rabbasta, Ammielin poika Makir Lo-Dabarista ja gileadilainen Barsillai Rogelimista. He toivat hänelle ja hänen väelleen vuoteita, vateja ja saviastioita sekä ruoaksi vehnää, ohraa, jauhoja, paahdettuja jyviä, papuja ja virnoja, hunajaa, voita, juustoja ja lampaita. He näet ajattelivat: ”Väki on varmasti väsynyt autiomaassa ja on nyt nälissään ja janoissaan”. 2.Sam.17:27-29.

Millainen Jumalan teko keskellä autiomaata! Daavid sai uskon kautta kokea todeksi sen, mitä psalmissa 23 oli julki lausunut:

Sinä katat minulle päydän minun vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet pääni tuoksuvalla öljyllä ja minun maljani on ylitsevuotavainen. Ps.23:5.

Daavidille tapahtui Mahanaimissa ennen kaikkea se, minkä jo Jaakob oli kokenut samassa paikassa: Jumala, Herra Sebaot, Israelin sotajoukkojen Jumala, ilmestyi hänelle sekä ulkonaisesti että etenkin sisäisesti. Hän sai sydämessään kokea: tämä on Jumalan etuvartio, tässä paikassa Herra Sebaot vartioitsee Israelia eikä kukaan voita sitä, jonka kanssa Jumala, Herra Sebaot, on. Ei kukaan. Hän sai siinä paikassa pukeutua Jumalan voimaan niin kuin Jaakob muinoin. Hän kääntyi, hän lopetti pakenemisen, sanotaan:

Daavid järjesti sotaväkensä ja asetti päälliköt tuhannen miehen ja sadan miehen joukoille. Hän lähetti väen liikkeelle. 2.Sam. 18:1-2.

Voi, jospa Jumalan kansa tänä päivänä kokisi saman. Lopettaisi perääntymisen, kääntyisi ja sanoisi: ”Tässä on Kristuksen seurakunnan Mahanaim Suomessa, nyt on se hetki, nyt me nousemme, nyt me lähdemme liikkeelle, meidän Herramme sotii meidän puolestamme!” Uskon kautta on mahdollista kokea, mitä on olla elävän Jumalan taisteluriveissä, voitokkaan kuninkaan johtamissa sotajoukoissa.

”Tule!” sanoo Henki. Tule, liity mukaan. Jumalan sotajoukko nousee, se nousee täynnä voimaa. Kristuksen morsian, hänen seurakuntansa, nousee.

”Kuka hän on? Hän loistaa kuin aamurusko, hän on kaunis kuin kuu, sädehtivä kuin päivänpaiste, pelottava kuin sotajoukon viirit.” Laul.6:10.

Mainokset
Kategoria(t): 2002, Hengen miekka, Saarnat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Mahanaim

  1. uskonkilpi sanoo:

    Kirjoittajan oma kommentti: tämä on ainoa saarna, jonka olen koskaan puhunut suullisesti seurakunnan kokouksessa. Olen tosin kirjoittanut sen tähän uudestaan, koska minulla ei ole sitä alkuperäistä tekstiä tallessa. Siinä ainakin oli lopussa vielä viittaus Efesolaiskirjeen 6. luvun kohtaan, jossa puhutaan Jumalan täydestä taisteluvarustuksesta ja kehotus pukeutua siihen. Yhden sisaren kommentin muistan: ”Ei sitä aina tiedä, mitä voimavaroja kussakin on…”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s