Rehovot – avara maa

Tässä kirjoituksessa puhutaan tarpeestamme avartua.

Iisakin palvelijat alkoivat sitten kaivaa kaivoa joenuomaan ja löysivät vesisuonen.  Mutta Gerarin paimenet rupesivat riitelemään Iisakin paimenien kanssa ja sanoivat: ”Vesi kuuluu meille.” Niin kaivo sai nimen Esek, koska siitä oli tullut kiistaa. Iisakin palvelijat kaivoivat vielä toisen kaivon ja joutuivat riitaan siitäkin, ja sille hän antoi nimen Sitna. Sitten hän siirtyi sieltä pois ja kaivatti vielä uuden kaivon, eikä siitä enää syntynyt riitaa. Sen nimeksi tuli Rehobot, sillä Iisak sanoi: ”Nyt Herra on antanut meille väljästi tilaa, niin että voimme levitä laajalle tässä maassa.” 1.Moos.26:19-22.

Olen sanonut jossain näin: ”Haluan puolustaa ja ymmärtää erityisesti lahjakkaiden ihmisten oikeutta nousta keskivertoisen uskovaisen roolin yläpuolelle.” – Joku voi miettiä, että mitä se Simo nyt luulee jotenkin olevansa toisten yläpuolella. Eihän tässä kuitenkaan ihan niin sanota, vaan ”keskivertoisen uskovaisen roolin yläpuolelle”.

Muistan erään veljen, joka oli toisen polven helluntailainen ja mukana myös erilaisissa pastorin tehtävissä. Hänellä oli sisar, joka oli jotenkin kasvanut ulos helluntailaisuudesta ja eli enemmänkin luterilaisen kirkon yhteydessä. Hänkin teki hengellistä työtä. Eräässä yhteydessä, mikä koski minua, tämä sisar hyökkäsi veljeään vastaan ja nuhteli tätä siitä, että hän yritti pitää minua helluntaiherätyksen piirissä. Hän ilmaisi jotensakin suorasukaisesti, että helluntailaiset haluavat tehdä jäsenistään jonkinlaisia ”tuotteita”. Hänen mielestään helluntailaiset eivät saaneet rauhassa kasvaa ja kehittyä sellaisiksi ihmisiksi ja persooniksi, joita he olivat, vaan kaikki pakotettiin samaan muottiin.

Minä olin vähän sivullinen tässä yhteenotossa, enkä ole ihan samaa mieltä tämän sisaren kanssa. Kyllä helluntaiherätyksessäkin on erilaisia persoonia ja jos kritisoida pitää, niin saman kritiikin voi kohdistaa mihin uskonsuuntaan tahansa. Yhdenmukaistamisen paine on suuri joka suunnalla tämän päivän seurakunnissa ja herätysliikkeissä ja kirkkokunnissa. Niitä tuotteita valitettavasti tehtaillaan vähän siellä ja täällä. Toisaalta tämä sisar oli oikeassa siinä, että jokaisen tulisi löytää oma tiensä, oma persoonansa, oma kutsunsa Jumalan valtakunnassa.

Ymmärrämme tämän tarpeen, kun tarkastelemme luonnollista kasvua. Lapsi on ensin äidin kohdussa. Jos se ei ala sieltä tulla ulos, kun on aika, niin jotain on vialla. Tästä äidin kohdusta lapsi tulee vähän suurempaan kohtuun, jota kutsutaan kodiksi tai perheeksi. Jos lapsi tulee murrosikään jo 10-vuotiaana, hän on liian aikaisin pyrkimässä tästä perhe-kohdusta ulos. Mutta terve kehitys vie ulos nuoren kodista ja perheestä, kun hän aikuistuu. Näin on hengellisestikin: ihminen voi kasvaa ulos omasta seurakunnastaan ja omasta kirkkokunnastaan ja harvoinpa se äiti-seurakunta siunaa näitä pesästä uloskasvaneita, pikemminkin  ”siunailee”… Joku voi kokea tämän kasvun läpi iän jatkuvana prosessina, niin että pitää vielä eläkkeellä ajatella, että ”mikähän minusta tulee isona?”… Mutta jos jostakusta ihmisestä on onnistuttu tekemään tuote, sellainen ihminen pysyy samanlaisena koko ikänsä eikä ehkä koskaan mieti, mikä minusta tulisi isona – ei sekään ole mikään ihannetila, ei todellakaan.

Kun minä ajattelen omaa tietäni toisen polven helluntailaisena, en halua vain kritisoida omaa hengellistä kohtuani, vaan haluan myös olla kiitollinen. Nyt koen olevani sydämeltäni avarampi, niin että sinne mahtuu muitakin kuin helluntailaisia, mutta en halua sulkea helluntailaisia pois. Haluan vain sanoa heille ja vapaakirkollisille ja vähän kaikille: Avartukaa tekin.

Avartukaa tekin!

Kun Iisak etsi tietään, hän joutui filistealaisten keskellä hankaluuksiin. Hän lähti etsimään vapaampia maisemia ja löysi myös niitä. Uskon että jokaiselle Jumala on varannut oman paikan ja alueen nimeltä Rehobot: avara maa.

Mainokset
Kategoria(t): 2006, Hengen miekka, Saarnat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s