Minkä hengen oma?

Luetaan lähtökohdaksi tämän kirjoitelman aiheeseen Luukkaan evankeliumin 9:stä luvusta jakeesta 53 alkaen:

Kyläläiset kuitenkin kieltäytyivät ottamasta Jeesusta vastaan, koska hän oli matkalla Jerusalemiin. Kun hänen opetuslapsensa Jaakob ja Johannes kuulivat tästä, he sanoivat: ”Herra, tahdotko, että käskemme tulen iskeä taivaasta ja tuhota heidät niin kuin Eliakin teki?” Mutta Jeesus kääntyi ja nuhteli opetuslapsia ja sanoi: ”Te ette tiedä, minkä hengen omat te olette. Ihmisen Poika ei tullut ihmisten sieluja kadottamaan vaan pelastamaan.” Luuk.9:53-56.

Jaakob ja Johannes olivat saaneet Jeesukselta lisänimen Boanerges: Ukkosenjylinän pojat. Heillä olikin tällaista taipumusta salamointiin, vähän niin kuin meissä monissa tämän ajan kristityissäkin. Mutta usein tällainen vihan purkaus, joka on lähtöisin meidän lihallisesta luonnostamme – tai jopa jostain syvemmältä – saatetaan pukea hurskaaseen valeasuun ja sitä voidaan perustella raamatun sanalla. Tätäkin tuhoamisvimmaa haluttiin perustella Elian elämästä otetulla esimerkillä. Raamatussa on asioita, kertomuksia ja esimerkkejä, jotka eivät sellaisenaan kelpaa malliksi.

Heprealaiskirje toteaa 13:8: Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja ikuisesti. Onko meillä siis ollenkaan lupaa tulkita raamatun ilmoitusta vai pitääkö sitä lukea kirjaimellisesti? Eikö meidän pitäisi ottaa sananmukaisesti Jumalan sana eikä suhteellistaa tai tulkita sitä aikaan sidottuna? Siis, jos vanhassa testamentissa sanotaan, että vammaiset ihmiset eivät voi toimia pappeina (3.Moos.21:21-23), niin onko sitä sovellettava pappeuteen tänä aikanakin? Jos Korahille kävi huonosti, kun hän ja hänen kannattajansa vastustivat Moosesta, niin onko yhtä hengenvaarallista kritisoida Jumalan sanan julistajia tänä päivänä?

Olen kuullut varsin monissa saarnoissa viittauksia tähän Korahin tapahtumaan ja olen ymmärtänyt, että sananjulistaja on siinä sillä tavoin uhkaillut seurakuntaa, että jos ette pidä seurakunnan johtajaa ehdottomana auktoriteettina, niin hukutte. Akan otti itselleen vähän maallista mammonaa ja joutui maksamaan sen hengellään – koko perhe tuhottiin ja poltettiin Akorin laaksossa. Pitäisikö ahneudesta rangaista tänäkin päivänä yhtä ankarasti?

Jaakob ja Johannes halusivat toteuttaa Jumalan sanaa, mutta tiedätkö sinä, minkä hengen oma sinä olet?

Jumalan ilmoitus raamatussa on kokonaisuus: ensin näemme alun, sitten näemme välivaiheita, ja kun asiat kehittyvät, alamme entistä selvemmin erottaa mikä on keskeistä ja huomaamme: keskeistä on Kristus. Jumalan sanan jakeita ei pitäisi ottaa erilleen asiayhteydestään – sen läksyn olemme varmaan oppineet, ainakin kuulleet niin opetettavan. Mutta itse asiassa Jumalan sanasta ei saisi ottaa mitään erilleen, vaan se tulisi ymmärtää kokonaisilmoituksena ja arvioida kaikkea Kristuksen hengen mukaan. Alamme siis kasvaa itsekin samalla, kun Jumalan ilmoituskin kehittyy ja menee eteenpäin. Päämääränä on Kristuksen kaltainen elämä, jossa meidän päämäärämme on olla saman hengen omat kuin hän: sen pohjattoman rakkauden, armon ja laupeuden kyllästämiä kuin hän. Totuutta noudattaen rakkaudessa. Ei pelkästään totuutta, ei ainakaan osatotuutta, jolla on taipumusta olla julmaa ja verenhimoista, ei pelkästään rakkauttakaan, vaan sitä henkeä, joka on saanut alkunsa Kristukselta ja kehittynyt sen elämän kautta, jonka opetuslapsi on päivittäin elänyt Kristuksen kanssa.

Raamattu ei sano, että jokainen Jumalan sanan lausuma on yksinään totuus ja sellaisenaan sama eilen, tänään ja ikuisesti, vaan Jeesus Kristus – hän on se, joka on kaiken ydintä, eikä muutu koskaan. Siksi ei puhuta totuudesta niinkään, vaan puhutaan Kristuksesta ja siitä, missä hengessä hän elää. Kaikenlainen uhkailu ja pelottelu ja väkivallan käyttö pitää laittaa sivuun, jos haluamme edustaa häntä, joka on aikojen alusta ollut samanlainen. Niinpä nyt ymmärrämme, että onpa mahtavaa, että meitä ei mammonan palvonnasta rangaista kuolemalla, onpa ihanaa, että minua ei ole maa niellyt, vaikka olen joskus vähän kritisoinut sananjulistajia, onpa hienoa, että seurakunnan apostoleina ja johtajina ei ole miehiä, joilla on liekinheitin käsissään – olisin varmaankin tullut grillatuksi jo monta kertaa!

Ja vaikka olisinkin jotenkin onnekas ja onnistunut välttämään grillauksen, niin entä jos he löytäisivät minusta jonkin vamman? En saisi mitään hengellistä työtä tehdä, jos joku toteaisi, että olen vammainen… Kuinka ihanaa, että Kristus on tullut ja hän on Pää – hänen henkensä hallitsee Kristuksen ruumista ja seurakuntaa, niin että voin olla osallinen armosta. Mikä mahtava asia ja kuinka saan tajuta sen, kun luen Akanista ja Korahista ja Eliasta ja muista. Suurenmoista, että vanhassa testamentissa on esikuvia Kristuksesta, mutta myös se on suurenmoista, että Kristus itse valaisee vanhaa testamenttia. Kuinka hänen kirkkautensa tuleekaan esiin, kun vanhan liiton armottomuus  – pelkkä totuus ilman armoa – asetetaan hänen kirkkautensa rinnalle. Heprealaiskirjeen kirjoittaja oli myös innostunut tästä asiasta ja hän ilmaisi sen näin:

Ette te ole tulleet käsin kosketettavan, tulta suitsevan vuoren juurelle, sinne, missä oli synkkä pilvi, pimeys ja myrskytuuli, ette sinne, missä kuultiin torventoitotus ja ääni, joka puhui niin, että kaikki pyysivät päästä kuulemasta enempää. He eivät kestäneet määräystä: ”Jokainen, vaikkapa eläinkin, joka koskettaa vuorta, on kivitettävä hengiltä.” Se näky oli niin pelottava, että Mooseskin sanoi: ”Minä pelkään ja vapisen.” Ei, te olette tulleet Siionin vuoren juurelle, elävän Jumalan kaupungin, taivaallisen Jerusalemin luo. Teidän edessänne on tuhansittain enkeleitä ja juhlaa viettävä esikoisten seurakunta, ne, joiden nimet ovat taivaan kirjassa. Siellä on Jumala, kaikkien tuomari, siellä ovat perille päässeiden vanhurskaiden henget, ja siellä on uuden liiton välimies Jeesus ja vihmontaveri, joka huutaa, mutta ei kostoa niin kuin Abelin veri. Hepr.12:18-24.

Ylistys hänelle, joka elää! Joka on tie, totuus ja elämä – kiittäkäämme häntä iäti ja ottakaamme vastaan hänet siinä kirkkaassa tietoisuudessa, jossa ymmärrämme, minkä hengen omat me itsekin olemme.

Mainokset
Kategoria(t): 2006, Hengen miekka, Saarnat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s