Kotijumalat

Raamattu puhuu meille kotijumalista, mutta mitä niillä tarkoitetaan?

Tutustumme kotijumaliin jo raamatun alkulehdillä, kun Raakel varastaa isänsä kotijumalat ja ottaa ne mukaansa muuttaessaan Jaakobin perheen kanssa pois veljensä Labanin luota. Hän salasi tämän epäjumalanpalveluksensa jopa mieheltään Jaakobilta, mutta aikaa myöten nämä kotijumalat tulivat päivänvaloon ja erään kerran tuli aika haudata ne ja jättää ne taakse.

Jumala sanoi Jaakobille: ”Lähde Beteliin, asetu sinne asumaan ja rakenna sinne alttari Jumalalle, joka ilmestyi sinulle, kun pakenit veljeäsi Esauta.” Niin Jaakob sanoi perheelleen ja muulle väelleen: ”Hylätkää vieraat jumalat, joita teillä on, puhdistautukaa ja vaihtakaa vaatteenne, niin lähdemme Beteliin. Minä rakennan sinne alttarin Jumalalle, joka kuuli minua ahdinkoni hetkellä ja oli matkallani minun kanssani.” He luovuttivat Jaakobille kaikki hallussaan olevat jumalankuvat sekä renkaat, jotka heillä oli korvissaan, ja Jaakob kätki ne maahan Sikemin luona kasvavan suuren puun alle. 1.Moos.35:1-4.

Epäjumalanpalvelus oli koitunut Jaakobin perheelle onnettomuudeksi, kun Sikemissä Dina oli ensin raiskattu ja sen jälkeen oli tapettu kostoksi koko Sikemin perhe. Yllä oleva raamatunkohtakin painottaa sitä, että ei voi palvella kahta herraa. On palveltava yksin Jumalaa, ainoastaan ja vain häntä. Jos aiomme kunnostaa alttarin ja kunnostaa Jumalan huoneen – meitä ajatellen ne molemmat ovat sydämessämme – meidän tulee panna pois epäjumalat ja haudata ne kerta kaikkiaan.

Käskyjen pitämisessä on vaikeinta pitää ensimmäinen käsky. Kun rikas nuorukainen joutui tenttiin, Jeesus luetteli vain käskyt 4-10 (Mark.10:18). Nuorukainen selvisi näistä, mutta kun hänen olisi pitänyt toteuttaa ensimmäistä käskyä, hän ei kyennyt. Jeesus itse joutui Paholaisen testiin erämaassa ja jos luet huolellisesti Jeesuksen kiusaukset läpi, huomaat että oikeastaan Paholainen testasi Jeesusta vain ensimmäisen käskyn osalta. Ensimmäinen käsky kuuluu näin:

Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka johdatin sinut pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinulla ei saa olla muita jumalia. 1.Moos.20:2-3, 5.Moos.5:6-7.

Epäjumalia voi olla monenlaisia: Mammona eli materialistinen elämäntapa ja rahan ahneus, Molok eli lasten uhraaminen omien synnin hedelmien piilottamiseksi (abortit) ja niin edelleen. Useimmiten mainittuja epäjumalia raamatussa ovat seksin epäjumalat, joita myös kutsutaan hedelmällisyyden jumaliksi. Baal oli miehisen vetovoiman edustaja, Astarte naisellisen seksuaalisuuden epäjumala. Jälkimmäinen esiintyy kreikkalaisilla nimellä Afrodite ja roomalaisilla nimellä Venus. Asera-paalut olivat näihin kultteihin liittyviä (luultavasti penistä kuvaavia) patsaita, jotka esiintyvät monissa pakanallisissa kulteissa ja tunnetaan myös fallos-patsaiden nimellä. Ne olivat sen aikaista pornoa, mutta myös luonnollisen hedelmällisyyden palvontaa. Muinoin ihmiset myös palvoivat tähtiä ja aurinkoa. Nykyaikana voi tiede edustaa tällaista epäjumalaa. Olen itse ollut aina kiinnostunut tähtitieteestä ja katselen välillä avaruuden tutkimukseen liittyviä tv-ohjelmia, mutta ne ovat minulle myös ihmisviisauden ja järjen päätelmien osalta mitä humoristisimpia esityksiä, joille saatan nauraa ääneen. Kaiken lisäksi tämä kansa haalii itselleen ulkomaisia jumalia ja tuo maahan ja kotiinsa buddhan kuvia ja muita iljetyksiä. Tällaisesta seuraa Jumalan viha:

Tyhjääkin tyhjemmillä jumalillaan he olivat herättäneet Herran, Israelin Jumalan, vihan. 1.Kun.16:13 (toistuu jakeessa 26).

Epäjumalia on monenlaisia ja kristittyinä meidän tulisi tiedostaa, minkälaista epäjumalanpalvelusta meille tarjotaan. Varsin usein se tulee niin hienovaraisena houkutuksena. Mainoksista huomaamme tämän viattomuuden, kun ne suosittelevat ”hyviä sijoituksia” ja ”eläketurvaa”. Seksiä tihkuvat näyttelijät esittelevät kuntopyörää tai vaatteita. Autokin on kuin jokin ”pyhä lehmä”. Ihanteita tarjotaan ihmisille eikä yhtään hävetä nimittää niitä sanalla ”Idols” – suomeksi ”epäjumalat”.

Mutta sana ”kotijumala” tuo minulle aina mieleen uskovan henkilön, jolla on tieten tai tietämättään sydämessään kotijumala. Raakel edustaa meille Israelin Jumalaan uskovaa henkilöä, mutta hänessä myös henkilöityy kotijumalien palvoja. Luulen, että kun Jaakobin perhe lähti Sikemistä ja hautasi Raakelin kotijumalat, Raakelin synnytyspoltot olivat jo alkaneet ja hän ei normaaleissa voimissaan olisi jättänyt niitä sinne ”suuren puun alle”. Hän ei koskaan luopunut niistä ja siksi kuoli? Lisään tähän kysymysmerkin, kun en ole varma. Myös Miikal, Saulin tytär ja Daavidin vaimo, piti kodissaan jumalankuvia (1.Sam.19:13). Hänenkään elämänsä ei ollut järin hurskas ja hedelmällinen.

Kotijumala edustaa meille sitä osaa elämäämme, missä me mukaudumme maailmaan ja vesitämme Jumalan sanan. Paavali kertoo Timoteukselle, että lopun aikoina tulee esiintymään runsaasti määrättyä ongelmaa, jonka Paavali jo omana aikanaan havaitsi:

Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. He tukkivat korvansa totuudelta ja kääntyvät kuuntelemaan taruja. 2.Tim.4:3-4.

Vanha käännös sanoo: omien himojensa mukaan korvasyyhyynsä haalivat itselleen opettajia. Jos annamme himoillemme vallan, ne tulevat kyllä mielellään mukaan myös hengelliseen elämäämme. Kun rikomme Jumalan lakeja vastaan, ajattelemme nopeasti: ”No, ei sen niin väliä, mehän elämme armon alla”. Näin teemme armosta halpaa. Meidän moraalimme väljenee. Jos eksymme tieltä, Jumala saakoon joustaa ja leventää tietä vähäsen. Jos rikomme hänen käskynsä ja olemme ahneita, Jumala saakoon joustaa ja suoda meille vähän maallista mammonaakin, kun sitä kerran on kaikilla nyt niin runsaasti. Jos rikomme avion, Jumala joustakoon ja suokoon meille ”tämän onnellisen elämän uuden puolison kanssa”. Jos vietämme aikaa elokuvia katsellen ja television ääressä nuokkuen: ”mitäs pahaa siinä on?” – Tätä luetteloa voisi jatkaa loputtomiin.

Olen kritisoinut kirjoituksissani aika paljon sellaista kristillisyyttä, joka keskittyy ”äidilliseen hoivaamiseen”. En halua kenenkään aitoa Jumalalta saatua kutsumusta tehdä tyhjäksi, mutta minusta vain näyttää siltä, että äidillinen hoivavietti elää naishenkilöissä niin vahvana, että se hallitsee myös helposti isoäiti-ikäisten uskonelämää. Sitten siitä tulee helposti malli, jonka mukaan koko seurakunnan pitäisi elää. Vastapainoksi tälle paineelle, joka nousee ihmisen luonnollisesta viettielämästä, Jumala on säätänyt, että hengellinen johtajuus seurakunnassa kuuluu miehille. On kysymys tasapainosta. Ja on kysymys siitä, että hengellinen elämä ei perustu ihmisen vanhaan luontoon ja siinä asuviin vietteihin. Katoliset kirkot ovat valitettavia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, jos annamme Isän paikan Äidille.

Pahinta on, kun ihminen ei tiedä, mitä raamatussa sanotaan – tai ei muista. Muistin huonous yleensä johtuu siitä, että kyseinen henkilö laiminlyö raamatun lukemista. Nykyaikana sitä voi paljon korvata sillä, että seuraa hengellisiä ohjelmia tiedostusvälineistä – myös netistä löytää paljon ”terveen opin mukaista opetusta”. Toivottavasti tämäkin saarna edustaa sitä. Mutta jos Jumalan sana ei kiinnosta tai ”ohdakkeet rehottavat” (Luuk.8:7), silloin myös meidän sisäinen jumalakuvamme helposti vääristyy. Alamme Jumalan ja Kristuksen sijasta palvella jotakin omaa jumalaamme, jota tosin nimitämme Jumalaksi, mutta joka on jo aikaa sitten menettänyt ison alkukirjaimen. Sellainen jumalakuva meidän sisimmässämme on kuin kotijumala, jonka olemme itse muovanneet itseämme varten sopivaksi.

Rakkaat ystävät, tämä ei ole teoriaa. Tämä saarna ei ole syntynyt pelkästään raamattua lukemalla, vaan myös havaintojeni perusteella.  Otan esimerkin: jos mielimme oikeuttaa varastamisen jollain tekosyyllä, voi toteutua seuraava Jumalan sana:

Minä lähetän liikkeelle kirouksen, sanoo Herra Sebaot. Se menee varkaan taloon ja sen taloon, joka on vannonut väärin minun nimeeni. Kirous jää sinne asumaan ja tuhoaa koko talon, niin hirret kuin kivetkin. Sak.5:4.

Oletko tehnyt havaintoja ympäristöstäsi ja huomannut, kuinka vaarallista ahneus on uskovalle? Minä olen. Entä sitten muut synnit, jotka ovat vielä vakavampia – mitä niistä seuraa, jos niihin paadumme?

Tehdään, ystävät, parannusta kotijumalien palvonnasta, jos tarpeellista. Tutkikaamme itseämme, että meillä ei ole salaisia epäjumalia sydämessämme. Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka, ja sisimmässäni sinä ilmoitat minulle viisauden (Ps.51:8). Jumalan Pyhä Henki voi paljastaa sinulle sinun sydämesi kotijumalia, jos vilpittömästi rukoilet ja haluat luopua kaikesta vääryydestä. Nyt ja juuri tänään voimme tehdä parhaan mahdollisen lupauksen:

Herra Jeesus, sinä Elävän Jumalan Poika, sinun kasvojesi edessä luovun kaikista epäjumalista enkä salli niiden jäädä enää elämääni. Minä lupaan haudata jokaisen kotijumalan, minkä löydän. Minä sanon niille: ”ulos minun elämästäni – Jeesuksen nimessä!”

Mainokset
Kategoria(t): 2008, Hengen miekka, Saarnat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s