Moraali

Olen huomannut, että oli kirkkokunta mikä tahansa, siellä varsin vähän kiinnitetään huomiota uskoon tulleiden moraaliseen ohjaamiseen. Ei juurikaan löydy opetusta siitä, miten tulisi elää tässä pahassa maailmanajassa, mutta valtavasti opetetaan, miten tulee uskoa, että uskoisin oikein.

Osittain tästä syytä moraali on retuperällä. Ajatellaan ehkä, että koti ja koulu kasvattakoon. Ehkä papit ja saarnamiehet eivät itse ole erityisen tarkkoja omasta moraalistaan. Ehkä he ovat jollakin tavalla systeemin uhreja: jos uskomussysteemi, jonka puitteissa he elävät, arvostaa opillista lojaaliutta enemmän kuin oikeita tekoja, he siis palvelevat oikean opin systeemiä. Jos moraali murenee vaikkapa seksuaalisuuden alueella, otetaan kyllä hanakasti esiin laki ja oikea oppi ja tuomitaan syntiset. Siinäkin siis palvotaan opin epäjumalaa osaamatta auttaa raukkoja syntisiä mitenkään.

Varmasti on moraaliltaan korkealla tasolla eläviä pastoreita, mutta kun katselee esimerkiksi nykypäivän kansankirkkoamme, niin oppi alkaa olla niin huippuunsa hiottu, että kaste  – joka minusta näyttää ihan luterilaiselta – ei enää käy, vaan huudetaan kovaa ja korkealta: ”väärin kastettu!”

Asia alkaa saada huvittavia piirteitä. Samoja kehityspiirteitä olen havainnut vapaissa suunnissa jo aiemmin. Olen kirjoittanut artikkelin, jonka otsikoksi laitoin Hofni ja Pinehas, jossa aikoinaan erittelin tätä moraalista rappiota, mikä pappien keskuuteen on tullut ahneuden muodossa.  Samaa aihetta käsittelee myös toinen artikkelini, jonka nimi on Nabal ja Abigail.

Loppujen lopuksi meidän uskomme ja sen opillinen sisältö punnitaan tekojen kautta. Jos varastamme ja valehtelemme, mitä hyötyä oikeasta opista on? Jos emme osaa elää parisuhteessa ja olla uskollisia omalle puolisolle, mitä hyötyä on olla uskollinen opille?

Pahimmat rikkomukset tapahtuvat vallankäytön alueella. Jonkin kirkkokunnan huipulla näyttää olevan aivan liian suuri kiusaus lytätä ruohonjuuritason ihmisiä ja painaa isolla kengällä alas henkilöitä, jotka eivät pilkulleen noudata ”yhteisesti sovittua oppia”.

Herra, auta meitä parannukseen! Auta meitä terveeseen uskoon, jonka hedelmänä voi olla terve moraali!

Mainokset
Kategoria(t): 2008-04, Hengen sanomat, Lyhyt opetus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s