Oma ääni

Ihmisten on usein vaikeata löytää oma persoonallisuutensa. Kasvavat lapset ja nuoret kuitenkin etsivät koko ajan tietämättään tai tietoisesti itseään. Jokaisen tulisi kokea omat tunteensa, ajatella omin aivoin ja löytää myös oma tahto. Jos tämä ei onnistu, persoonallisuuden kehitys häiriintyy tai hidastuu. Joskus läheisriippuvuus estää itsenäistymästä. Persoonallisuus voi jäädä hataraksi. Joskus virikeköyhyys aiheuttaa sen, että jotkin persoonallisuutemme piirteet eivät kehity.

Jos ymmärrämme, että raamatun temppeli ja esimerkiksi ilmestysmajan rakenne kuvaavat myös ihmisen rakennetta, silloin ymmärrämme, että ellemme pääse sisälle oman persoonallisuutemme ytimeen, emme pääse myöskään täyteen Jumalan kohtaamiseen. Hän ilmestyy meille siellä, missä meidän persoonallisuutemme on ”täydessä kukassaan”. Samalla kun Jumalan henki kutsuu meitä sisäiseen maailmaamme, hän rapauttaa ulkonaista ja vie sen ristille. Hän luo meitä uudeksi, mutta vain jos hän saa tulla elämäämme sydämemme kaikkeinpyhimmän kautta – ei ulko-ovesta.

Tässä prosessissa ihminen alkaa tuntea itseään ja tuntea samalla Jumalaa – molemmat edistyvät yhtä aikaa. Persoonallisuuden kehitys alkaa olla hyvässä vaiheessa, kun ihminen löytää ”oman äänensä”. Hän alkaa ilmaista itseään luovalla tavalla ja itselleen ominaisella tavalla – ei toisia matkien. Tämä vaihe tulee erityisen selkeästi esille kirjailijoiden ja taiteilijoiden kehityksessä, mutta sama koskee jokaista.

Jumala haluaa, että kehitymme omiksi persooniksi ja saamme yksilöllisiä piirteitä ja tunnistettavan äänen. Hän haluaa, että alamme ilmaista itseämme aivan kuin vastauksena sille Jumalan puheelle, mitä olemme kuulleet raamatusta tai sanan julistuksesta tai Pyhän Hengen elävästä puheesta. Hän haluaa, että mekin puhumme hänelle. Rukous ja kiitos ja ylistys on osa tätä palautetta, mitä Jumala meiltä odottaa. Mutta ihan kaikki se ilmaisu, mikä meistä ilmoille lähtee, on osa Jumalan päämäärää. Tarkoitan, että jokaisen persoonallinen tuotos voi olla hyvin erilainen: ammatti, ura, äitiys ja lapset, ihmissuhteet, seurakuntavastuut – koko elämän kirjo. Näissä ilmaisemme itseämme ja paljon enemmänkin: ilmaisemme niissä Jumalan työn jälkeä meissä.

Itsensä ilmaiseminen vaatii määrättyä rohkeutta. Oma ääni ei löydy sattumalta, on harjoiteltava. On etsittävä omaa itseään ja omia luovia kykyjään. On etsittävä Jumalan suunnitelmaa omalle elämälle. Sitten kun ne omat talentit tai leiviskät löytyvät, on pantava ne epäröimättä likoon, kasvamaan korkoa. Pahin mahdollinen erehdys olisi piilottaa kykynsä ja lahjansa ja luovuutensa ja ajatella, että ”ei minusta ole”. Se on Jumalan luomistyön halveksuntaa, se on leivisköiden kaivamista maahan.

On luonnollista etsiä tukea ensiksi yhteisöllisyydestä. Uskossamme ja hengellisessä kehityksessämme tarvitsemme seurakuntaa, tarvitsemme muita. Opimme heiltä, miten tulee vaeltaa uskossa ja miten uskoa. Seurakunnan kuorossa tai muussa työmuodossa opimme tekemään asioita yhdessä. Tästä voi kuitenkin tulla meille piilopaikka, ellemme astu rohkeita askeleita eteenpäin ja löydä omaa, yksilöllistä kutsumustamme. En halua arvostella kuorossa laulamista – hyvä, jos teet niin. Mutta haluan rohkaista soolouralle, menemään eteenpäin.

Tulkaa siis ulos, lapset! Tulkaa ulos hiljaisuudestanne, lopettakaa vaikeneminen. Antakaa vastalahjaa, kehotti jo Paavalikin. Älkää pelätkö, vaan olkaa rohkeita siinä, minkä uskotte olevan omaa tervettä persoonallisuuttanne ja antakaa muille se, mikä on Jumalta saatua ja rakennettu yhdessä Herran kanssa.

On toki aika myös vaieta. On aika pitää kielensä kurissa ja rauhoittaa sisimmässä vellova viha. Mutta kun Pyhä Henki kehottaa antamaan omastaan muille, silloin olkaamme rohkeita!

Mainokset
Kategoria(t): Hengen sanomat, Kehotus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s