Hokkus pokkus

Olen kasvanut lapsesta asti helluntailaisuuden yhteydessä ja seurannut sitä läheltä. Olen nähnyt helluntailaisuuden sekä sisältä että ulkoa. Ainakin yhden asian voin sanoa perinteisen helluntailaisuuden puolesta: siellä armolahjojen toiminta oli jotakuinkin raitista. Ylilyöntejä on varmaan tapahtunut kaikkina aikoina, mutta kokonaisuutena ottaen olen tyytyväinen siihen helluntailaisilta opittuun hengelliseen perintöön, mikä liittyy Pyhän Hengen lahjoihin ja niiden käyttämiseen.

Aikaa myöten kehitys on mennyt huonompaan suuntaan.  Puhun yleisesti eikä vain helluntailaisuuden näkökulmasta. Koska herätyksen aikoja ei oikeastaan ole paljon ollut – Niilon aikaa lukuunottamatta herätykset ovat olleet lähinnä ”karismaattisia virtauksia” – on Pyhän Hengen toimintaa alettu eri tavoin pumppaamaan ja synnyttämään keinotekoisesti. Hengelliset tilaisuudet on omistettu sanan ja rukouksen sijasta armolahjojen toiminnalle ja se on johtanut myös lieveilmiöihin. Samaa on voinut tapahtua yksityisesti. Niinpä jos jossakin on profetoimisen armolahja, sellainen henkilö voi saada puheluita, joissa kalastellaan sanomia. Jo tällainen hengen sanoman ”tilaaminen” on arveluttavaa.

Pahinta on, että yliluonnollisia asioita yritetään lavastaa ja syöttää niitä ihmisille aitoina ihmeinä. Tällainen keinotekoinen karismaattisuus synnyttää vääriä profeettoja, jotka kulkevat ympäriinsä villitsemässä kansaa ja aikaansaamassa hurmosta, jonka puitteissa sitten uskotellaan tapahtuneen vaikka mitä. Minäkin olin aikoinani vaimoni kanssa tällaisen ”profeetan” juttusilla. Hän kertoi vaimolleni ummet ja lammet tämän vauvaiästä. Tarkistimme asiat ja ne osoittautuivat olevan pelkkää satua. Minustakin hän keksi kaikenlaista umpimähkäistä. Tuli sellainen vaikutelma, että hänellä oli valmiita tarinoita kerrottavaksi ja hän vain vetäisi muistilokeroistaan mielijohteesta esille kullekin satunnaisesti arvotun tarinan. Tarkoitus oli, että rukouspalveluun tullut henkilö saisi sellaisen vaikutelman, että kyseinen profeetta tuntee kaikenlaiset salaisuudet ja tuo esiin ”viisauden ja tiedon sanoja”. Koko toiminta oli jälkikäteen ajatellen täyttä bluffia.

Joidenkin kohdalla tulee ajatus, että jos he eivät olisi eksyneet seurakuntaan, he voisivat maailmassa eläessään hyvinkin toimia meedioina, ennustajina tai käsilläparantajina.

On siis sellaista ”hengellistä” toimintaa, mikä ei ole Pyhästä Hengestä ollenkaan. Muistathan, kuinka Mooses ja Aaron menivät faaraon eteen ja tekivät tunnustekoja? Mutta muistatko myös, että samoja ihmeitä saivat aikaan faaraon taikurit? Vähän samanlainen tilanne tahtoo vallita karismaattisissa kokouksissa kuin aikoinaan faaraon hovissa: kaikista ”ihmeistä” ei oikein tiedä, ovatko ne aitoja ja Jumalan aikaansaamia vai kenties pimeyden voimien synnyttämiä.

Seuraava toimintatapa, joka on jo vähän legendaarinen, on kyllä tässä suhteessa aika helppo määrittää falskiksi: ”Jumalan mies tai nainen” tulee pitämään kokousta jonnekin ja ilmoittaa paikalla olevalle satunnaisesti valitulle henkilölle ”tiedon sanat”, että hänellä on eripituiset jalat. Hän ei ole sitä ehkä tiennyt, mutta tämän ”profeetallisen rukouspalvelun” kautta hän on nyt päässyt selville tästä salaisuudesta. Asiaan kuuluu tietysti lyhyt ja kovalla äänellä lausuttu rukous, jonka kautta ”sairas” paranee. Eivät sentään kehtaa sanoa ”hokkus pokkus”, vaikka se ajaisi saman asian… – Jalat voidaan siten vaikka mitata ja todeta, että saman pituiset ovat.

Kyllä uskovia on helppo hoopottaa, jos tällainen menee läpi. Valitettavasti menee. Jos ei aina niin ainakin liian usein.

Esiintyy myös tällaista: monet sellaisetkin uskovat, jotka eivät ole saaneet aitoa Pyhän Hengen kastetta, ilmoittavat, että heillä on se ja se armolahja. Jollakin on parantamisen lahja ja jollakin tiedon sanojen lahja. Tämän leikin nimi on: arvotaan seuraava armolahja. Otetaanko vaikka henkien erottamisen lahja? Mikäs siinä – kuulostaa hienolta. Kun omistaa sellaisen yliluonnollisen kyvyn, voi vähän tehdä itseään tärkeäksi. Ja kas: pahoja henkiä alkaakin löytyä vähän sieltä ja täältä. Koko toiminnan pahojen henkien ulos ajamisineen voi kuvata yhdellä lauseella: haetaan sopiva uhri ja arvotaan seuraava paha henki…

Tällainen pelleily ja taikauskon harjoittaminen on sikäli vakava asia, että siitä on vain askel noituuteen.

Mitä sanot tästä: eräs uskova nainen on vailla aviomiestä ja odottaa häntä ilmaantuvaksi elämäänsä. Kun päivittäinen mannalappujen nostelu ei anna varmuutta tulevaisuudesta, hänpä kääntyy ”profeetan” puoleen ja kuinka ollakaan – ”hengen sanoma” on heti tulollaan. Siinä kerrotaan, millainen mies naista lähestyy ja ”Jumala” on nyt niin tarkka, että kertoo jopa, mitä horoskooppi-merkkiä kyseinen henkilö edustaa…

Voi hyvä tavaton – korteista ennustavalta mustalaiselta saa samat tiedot ja yhtä luotettavasti. Paavalikin näki tällaista ja sanoi:

Tulkaa lopultakin järkiinne, älkää tehkö syntiä! On näet eräitä, jotka eivät Jumalasta mitään tiedä – tämän sanon teidän häpeäksenne. 1.Kor.15:34.

Vanhempi kirkkoraamattu sanoo: ”Raitistukaa oikealla tavalla!” Siihen olisi todella aihetta. Vanhanaikainen seurakuntakuri olisi syytä ottaa käyttöön ja hillitä erilaisia ennustajaeukkoja. Annettakoon arvo kaikille, joita Jumala aidosti käyttää. Tämän artikkelin kritiikki ei koske heitä eikä heidän kaltaisiaan Jumalan palvelijoita. Mutta ennen kaikkea koen itse:

Te vanhat hyvänajan helluntailaiset – auttakaa meitä!

Mainokset
Kategoria(t): Hengen sanomat, Voi hyvä tavaton. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Hokkus pokkus

  1. Simo sanoo:

    Koska olen itse karismaattinen ihminen, en yleensä paljonkaan ruodi karismaattisuuden lieveilmiöitä. Viime aikoina on vaan lähelläni tapahtunut kaikenlaista, mikä saa mieleni likipitäen kuohuksiin ja olen halunnut kirjoittaa tämän artikkelin, jotta voisimme löytää itsemme ja toisemme samalta kartalta niiden uskovien kanssa, jotka vielä suurin piirtein elävät terveessä uskossa. Yhteisen rintaman tiivistämistä kaikkea epätervettä uskoa vastaan en pitäisi ollenkaan pahana. Nyt on aika sanoutua irti sellaisesta, mikä on kotoisin pimeydestä, ja aika alkaa vaeltaa valossa. On myös aika pitää kiinni Pyhästä Hengestä ja varmistaa, että olemme hänelle kuuliaisia. Pyhä Henki annetaan sanan mukaan niille, jotka Jumalaa tottelevat (Ap.t.5:32).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s