Hän ui, minä en

Jeesuksen persoonaan kohdistui aikalaisten taholta määrättyä epäluuloa. Vaikka hänellä näytti olevan kaikenlaista viisautta, hänen messiaanisuuttaan epäiltiin, ja ihmiset kyselivät:

”Mistä hänellä on tämä viisaus, mistä voima tehdä ihmeitä? Eikö hän ole se rakennusmiehen poika? Eikö hänen äitinsä nimi ole Maria, ja ovathan Jaakob, Joosef, Simon ja Juudas hänen veljiään? Hänen sisarensakin asuvat kaikki täällä missä mekin. Mistä hän on voinut saada tämän kaiken?” Näin he torjuivat hänet. Matt.13:54-57.

Jeesuksella oli itsestään ja kutsumuksestaan kirkas kuva, mutta ihmiset eivät hyväksyneet sitä, vaan rakensivat sen tilalle toisenlaisen kuvan – halveksivan ja vähättelevän näkemyksen.

Millainen kuva sinulla on itsestäsi ja vastaako se todellisuutta?

Meillä on ihmisinä sellainen heikkous, että pyrimme näkemään itsemme parempina kuin olemme. Emme halua nähdä omia puutteitamme tai hyväksyä sitä, että suurten saavutusten tilalla on enemmänkin suuret luulot.

Joku voi osata pettää itseään niinkin paljon, että sairastaa tiettyä identiteettitautia, jota kutsutaan narsistiseksi luonnehäiriöksi.

Mutta ei tarvitse ajatella ääripäitä ja epänormaaleja tilanteita, kun voimme todeta, että oman persoonani ja ihmisten siitä saaman kuvan välillä ilmenee eroa. Usein se ero johtuu silkasta tietämättömyydestä. Joskus taas tapaamme uusia ihmisiä, jotka eivät tiedä meistä mitään, ja he saattavat aloittaa nollapisteestä tähän tapaan: ”Etkö siis olekaan se egyptiläinen, joka jonkin aikaa sitten nousi kapinaan neljäntuhannen murhamiehen kanssa ja vei heidät autiomaahan?” Ap.t.21:38. – Siinä roomalainen komentaja esittää hauskan ennakkokäsityksen Paavalista.

Vastaava huvittava tilanne tuli eteeni kerran työelämässä. Eräästä kunnon ihmisestä oli levitetty pahoja puheita ja kun eräät ilkeät ihmiset eivät millään voineet todistaa parjauksia todenmukaisiksi, he esittivät hauskan olettamuksen: ”ehkä sillä on sellainen sivupersoona…”

Ihmisten halu uskoa toisesta pahaa oli niin suuri, että piti keksiä jokin selitys, miksi puheet eivät pitäneet yhtä todellisuuden kanssa! Vedettiin esiin hauska ”Dr.Jekyll and Mr. Hyde” – kortti. Ihmiset eivät ymmärrä, että jonkin valheen pakottaminen totuudeksi on eräänlaista arjen noituutta.

Mitä itseeni tulee, olen kokenut jonkinlaista oman identiteettini häilyvyyttä viime aikoina, kun palvelutyöhöni on tullut muutoksia. Jos aikaisemmin otin malliksi jonkinlaisen nettipastorin toimen ja täytin aikani saarnaamisella ja rukoilemisella, niin nyt olen ottanut tavakseni sanoa olevani ”toimistoapulainen”. Kukaan työtovereistani ei tunne minua ennestään, mikä on hyvin ymmärrettävää varsinkin ulkomaisten henkilöiden osalta. Kun tapaan järjestöni ulkomaisia johtajia, saatan kokea määrättyä identiteettikriisiä. Kuka oikein olen? Joku vaan suomalainen kadunmies, joka nyt sattuu osaamaan pari sanaa englantia ja on nyt vaan sattunut puolivahingossa sekaantumaan kyseisen lähetysjärjestön asioihin?

Miten mahtaa tirehtööri nähdä minut? Olenko vaan yksi tuhannesta toimistohenkilöstä, joka erottuu muista vain suomalaisena tuppisuuna?

Minulla oli taannoin hyvä keskustelu vaimoni kanssa. Hän totesi nöyrästi, että minun luonteessani ja persoonallisuudessani on puolia, joihin hän ei pysty oikein vastaamaan. Minä olen haaveilija ja liihottelija, hän on maanläheisempi ihminen. Hän ei ole yhtä älyllinen pohdiskelija kuin minä ja saan pohdiskella yksin. Oli ihan virkistävää huomata, että hän oli täysin kartalla.

Aloimme puhua joistakin eroista ja yhtäläisyyksistä ja saimme varmaankin piirretyksi toisistamme melko todellisen kuvan. Puhuimme myös uskosta ja miten erilaisia ihmiset ovat uskonelämässään. Puhuimme ihmistyypistä, joka luovii Jumalan valtakunnan ja maailman välillä aivan kuin sulautuen kumpaankin. Tämä ihmistyyppi on eräänlainen kameleontti, joka tuo seurakuntaan näkyjä ja ilmestyksiä ja vaikuttaa olevan tavallista hengellisempi persoona. Mutta mitalin toista puolta edustaa saman henkilön kyky sulautua täysin maailmaan, niin että ei erotu mitenkään muista ihmisistä. Tarpeen tullen hän laimentaa uskon niin värittömäksi, että sitä ei erota jumalattomuudesta.

Kansani horjuu kahtaalle: minuun päin ja minusta pois. Hoos.11:7.

Vaimoni on ollut tyytyväinen siitä, että minä otan uskon todesta ja pyrin olemaan kokosydämisesti Jeesuksen seuraaja. Minäkin totesin, että vaikka avioliittoni olisi jonkun älykön taiteilijasielun kanssa voinut olla joiltain osin onnistuneempi, en kuitenkaan olisi koskaan halunnut rinnalleni ketään maastopukuista kristittyä. En voi sietää ihmisiä, jotka mukautuvat kaikkeen. Oli meno kristillistä tai maailmallista, kaikki käy – sellaista en voisi sulattaa.

Olen tyytyväinen siitä, että vaimoni on oikeasti uskossa eikä missään leikkiuskossa. Vaikka hän ui ja minä en, ei se haittaa. Vaikka hän haluaa matkustella ja minä en, ei sekään suuremmin haittaa. Vaikka hän on sosiaalinen ja minä olen erakko, ei sekään luo mitään juopaa meidän välillemme.

Olemme tottuneet toisiimme ja arvostamme toinen toistemme hyviä puolia.

On hyvä elää ihmisen kanssa, joka tuntee minut. Hän tietää, millainen olen – hyvät ja huonot puolet. Myös Jumala tuntee meidät läpikotaisin. Hänen tietonsa meistä on vielä syvempää ja hän iloitsee hyvistä puolistamme. Hänen armonsa on myös syvää, sillä se peittää meidän huonot puolemme. Isän sylissä sekä ansioista että puutteista tulee sopivan pieniä – se on turvallista.

Herra, sydämeni ei ole korskea eivätkä silmäni ylpeät. Minä en ole tavoitellut suuria, en pyrkinyt liian korkealle. Ei, olen löytänyt rauhan, mieleni on tyyni. Niin kuin kylläinen lapsi lepää äitinsä sylissä, niin on minun mieleni levollinen. Israel, pane toivosi Herraan nyt ja aina! Ps.131.

Kategoria(t): Hengen sanomat, Pohdintaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s